‹ НАЗАД
PEPSI и MCCANN WORLDGROUP са новите водачи в глобалната класация EFFIE EFFECTIVENESS INDEX

Сподели

Effie Worldwide обяви класацията на най-ефективните компании и брандове във основа на глобалните резултати от 2018 Effie Effectiveness Index. Unilever, Pepsi, WPP Group, McCann Worldgroup, Sancho BBDO и ACG Advertising Agency са водачите в класациите за най-ефективен рекламодател, бранд, холдингови агенции, мрежа от агенции, отделни офиси на агенции и съответно независими агенции. От 1968 година Effie награждават идеите, които работят.

“Световният Effie Index се превърна в стандарт за измерване на маркетинговата ефективност навсякъде по света“, сподели Трейси Алфорд, президент и главен изпълнителен директор на Effie Worldwide.

Най-ефективни рекламодатели:

Unilever, PepsiCo, Nestlé, The Coca-Cola Company, Mars

Unilever запазва първата си позиция като най-ефективен рекламодател за пети път от 2011 година насам. PepsiCo, благодарение на силното си представяне в Латинска Америка, се изкачи с три места до втората позиция. Nestle се премести до трето място, докато The Coca-Cola Company остана на четвърта позиция в класацията. За първи път в топ 5 влезе Mars. Компаниите за бързооборотните потребителски стоки продължават да доминират в класацията за най-ефективен рекламодател.

Най-ефективни брандове:

Pepsi, McDonald’s, Coca-Cola, Vodafone, Movistar

Pepsi се премести с три позиции, измествайки Vodafone като най-ефективен бранд. Присъствайки постоянно в топ 5 от 2011-а насам, това е първата година, в която Pepsi застава на първо място.
McDonald’s се изкачи на втора позиция, докато Coca-Cola слезе до трета.

Най-ефективни холдингови агенции и групи

WPP Group, Omnicom, IPG, Publicis Groupe, Dentsu

Топ 5 на най-ефективните холдингови групи остава непроменен спрямо 2017. WPP Group остава най-ефективната холдингова компания за седма поредна година, следвана от Omnicom, IPG, Publicis Groupe и съответно Dentsu.

Най-ефективни мрежи от агенции

McCann Worldgroup, BBDO Worldwide, Ogilvy, DDB Worldwide, OMD

McCann Worldgroup измести BBDO като най-ефективна мрежа от агенции. Присъстваща постоянно в топ 5 от 2011-а, това е първата година, в която McCann оглавява класацията. BBDO пада до второ място, следван от Ogilvy, DDB и OMD (за първи път медийна група се появява в световния топ 5).

Най-ефективни агенции

Sancho BBDO, FP7/DXB, MullenLowe Lintas, OMD, Ogilvy & Mather

Sancho BBDO (Bogotá) запазва своята титла като най-ефективна агенция, благодарение на успеха на брандове, за които работи, като Visa, Sr. Toronjo и Winny. McCann Worldgroup’s FP7/DXB (Dubai) се премести с едно място до втората позиция, следвана от MullenLowe Lintas (Mumbai). OMD (Bogotá) се завърна в топ 5 за първи път от 2013 година.

Най-ефективни независими агенции

ACG Advertising Agency, Madre Buenos Aires, Kinograf, MINT MENA, Banda Agency

За трета поредна година намиращата се в Будапеща ACG Advertising Agency остава като водач в класацията за най-ефективна независима агенция.  Madre Buenos Aires се премества с три позиции до второто място, следвана от базираната в Киев Kinograf и MINT MENA от Дубай.

За осми път Effie Index обяви най-ефективните маркетингови комуникации от целия свят, определени въз основа на техния успех в класации от повече от четиридесет и пет национални, регионални и мултинационални конкурси Effie. Effie Index 2018 е обобщение на 3 476 кампании-победители и финалисти  от наградите Effie по целия свят за периода 1 януари – 31 декември 2017. 

Информация за класацията може да бъде намерена тук.