‹ НАЗАД
PEPSI и MCCANN WORLDGROUP са новите водачи в глобалната класация EFFIE EFFECTIVENESS INDEX

Сподели

Effie Worldwide обяви класацията на най-ефективните компании и брандове във основа на глобалните резултати от 2018 Effie Effectiveness Index. Unilever, Pepsi, WPP Group, McCann Worldgroup, Sancho BBDO и ACG Advertising Agency са водачите в класациите за най-ефективен рекламодател, бранд, холдингови агенции, мрежа от агенции, отделни офиси на агенции и съответно независими агенции. От 1968 година Effie награждават идеите, които работят.

“Световният Effie Index се превърна в стандарт за измерване на маркетинговата ефективност навсякъде по света“, сподели Трейси Алфорд, президент и главен изпълнителен директор на Effie Worldwide.

Най-ефективни рекламодатели:

Unilever, PepsiCo, Nestlé, The Coca-Cola Company, Mars

Unilever запазва първата си позиция като най-ефективен рекламодател за пети път от 2011 година насам. PepsiCo, благодарение на силното си представяне в Латинска Америка, се изкачи с три места до втората позиция. Nestle се премести до трето място, докато The Coca-Cola Company остана на четвърта позиция в класацията. За първи път в топ 5 влезе Mars. Компаниите за бързооборотните потребителски стоки продължават да доминират в класацията за най-ефективен рекламодател.

Най-ефективни брандове:

Pepsi, McDonald’s, Coca-Cola, Vodafone, Movistar

Pepsi се премести с три позиции, измествайки Vodafone като най-ефективен бранд. Присъствайки постоянно в топ 5 от 2011-а насам, това е първата година, в която Pepsi застава на първо място.
McDonald’s се изкачи на втора позиция, докато Coca-Cola слезе до трета.

Най-ефективни холдингови агенции и групи

WPP Group, Omnicom, IPG, Publicis Groupe, Dentsu

Топ 5 на най-ефективните холдингови групи остава непроменен спрямо 2017. WPP Group остава най-ефективната холдингова компания за седма поредна година, следвана от Omnicom, IPG, Publicis Groupe и съответно Dentsu.

Най-ефективни мрежи от агенции

McCann Worldgroup, BBDO Worldwide, Ogilvy, DDB Worldwide, OMD

McCann Worldgroup измести BBDO като най-ефективна мрежа от агенции. Присъстваща постоянно в топ 5 от 2011-а, това е първата година, в която McCann оглавява класацията. BBDO пада до второ място, следван от Ogilvy, DDB и OMD (за първи път медийна група се появява в световния топ 5).

Най-ефективни агенции

Sancho BBDO, FP7/DXB, MullenLowe Lintas, OMD, Ogilvy & Mather

Sancho BBDO (Bogotá) запазва своята титла като най-ефективна агенция, благодарение на успеха на брандове, за които работи, като Visa, Sr. Toronjo и Winny. McCann Worldgroup’s FP7/DXB (Dubai) се премести с едно място до втората позиция, следвана от MullenLowe Lintas (Mumbai). OMD (Bogotá) се завърна в топ 5 за първи път от 2013 година.

Най-ефективни независими агенции

ACG Advertising Agency, Madre Buenos Aires, Kinograf, MINT MENA, Banda Agency

За трета поредна година намиращата се в Будапеща ACG Advertising Agency остава като водач в класацията за най-ефективна независима агенция.  Madre Buenos Aires се премества с три позиции до второто място, следвана от базираната в Киев Kinograf и MINT MENA от Дубай.

За осми път Effie Index обяви най-ефективните маркетингови комуникации от целия свят, определени въз основа на техния успех в класации от повече от четиридесет и пет национални, регионални и мултинационални конкурси Effie. Effie Index 2018 е обобщение на 3 476 кампании-победители и финалисти  от наградите Effie по целия свят за периода 1 януари – 31 декември 2017. 

Информация за класацията може да бъде намерена тук.


NRJ Coca Cola Bankya Mall Advertising Cinema City MetroReklama Bilboard Zagorka Jacobs Postbank Jameson JDC MW All Channels

Dnevnik Kapital Blank1 Blank2 Economy.bg NG Manager Сега Blank3 Blank4 Blank5