‹ НАЗАД
EFFIE ПРЕДСТАВИ НАЙ-ЕФЕКТИВНИТЕ РЕКЛАМОДАТЕЛИ И АГЕНЦИИ
Effie Index е световна класация за маркетинг ефективност, съставена с помощта на опитно жури от цял свят.

Сподели
Effie обяви резултатите от 2019 Effie Index, който ежегодно класира компаниите, стоящи зад най-ефективните комуникационни кампании по света. Тази година класацията водят FMCG/CPG, Fast Food компаниите и компаниите за напитки.

Effie Index е световна класация за маркетинг ефективност, съставена с помощта на опитно жури от цял свят.

„Въпреки темпото и скоростта, с която индустрията се променя, ефективността остава в основата на бизнес целите на всяка компания“, каза изпълнителният директор на Effie Worldwide Traci Alford. “Компаниите, класирани тази година, са постигнали страхотни резултати и продължават да повишават световния стандарт за ефективност. От името на Effie Worldwide, поздравявам компаниите начело на класацията за постиженията им.“

Unilever, Coca-Cola, WPP Group, McCann Worldgroup, Sancho BBDO и Jung von Matt оглавяват класация в съответните категории – Marketer, Brand, Agency Holding Group, Agency Network, Agency Office и Independent Agency). Най-важното от Индекса може да видите по-долу:

• Най-ефективни рекламодатели:
Unilever запазва титлата си на най-ефективен рекламодател през 2019, за шести път от 2011 насам. Nestle се придвижва едно място нагоре в класацията като втория най-ефективен рекламодател. The Coca-Cola Company се нарежда на трето място, последвани от McDonald’s и Procter & Gamble.

• Най-ефективни търговски марки:
Coca-Cola се завръща като най-ефективния бранд на 2019, детронирайки Pepsi. Това е петият път, в който Coca-Cola оглавява класацията от 2011 година насам. McDonald’s запазва своето второ място, следвани от Vodafone. KFC заема четвърто място, появявайки се за първи път в челната петица, благодарение на успеха си в Азия. Ikea заема пето място.

• Най-ефективни холдинг групи
Петте най-ефективни холдинг групи остават непроменени спрямо 2018. WPP Group остава най-ефективния холдинг за осма последователна година, следван от Omnicom, IPG, Publicis Groupe и Dentsu.

• Най-ефективна мрежа от агенции
McCann Worldgroup продължава да води класацията за най-ефективна мрежа и през 2019, последвани от BBDO Worldwide на второ място и Ogilvy на трето. Новата мрежа на WPP Wunderman Thompson се нарежда на четвърто място, а DDB Worldwide на пето.

• Най-ефективни агенции
Sancho BBDO запазва титлата си на най-ефективна агенция. На второ място се нарежда дубайският FP7/DXB с помощта на регионалните и световни брандове Babyshop, Dubai Properties, OMO, Puck и Uber. Трето място заема McCann Worldgroup New Delhi, Ogilvy (Mumbai) на четвърто, следвани от DDB Group New Zealand.

• Най-ефективни независими агенции
Немската агенция Jung von Matt е най-добрата независима агенция за първи път, последвана от Interaction (San Jose, Costa Rica) на второ място и Special Group (Auckland) на трето. На четвърто и пето място се нареждат базираната в Мумбай агенция Medulla Communications и Rafineri (Istanbul).

Тазгодишната класация бе определена благодарение на нарастващия успех на 46 национални, регионални и мултинационални конкурси Effie от 2018, обхващайки 3 753 победители в Effie в световен мащаб и финалисти, обявени между 1 януари 2018 и 31 декември 2018.

Всеки бранд и всяка компания, включени в Effie Index, преминават през строго оценяване от жури от експерти, които преглеждат и обсъждат стратегическите комуникационни цели, идеите и как тези идеи са били представени креативно, и това, което Effie оценява най-високо – силни резултати.

В класацията за Европа най-ефективен рекламодател е L’Oreal, за най-ефективен бранд е обявена IKEA. Най-ефективна агенция, част от верига, е BBDO (Москва), а най-ефективна независима агенция е агенция Jung von Matt, ситуирана в Хамбург. Noble Graphics е българската агенция, която е класирана най-високо в класацията на агенциите. Най-ефективната агенция в България за 2018 година е поставена на 17 място в общата класация за Европа. 

Тук може да намерите всички чартове и графики за 2019 Effie Index.
Информация относно класацията може да бъде намерена тук.


NRJ Coca Cola Bankya Mall Advertising Cinema City MetroReklama Bilboard Zagorka Jacobs Postbank Jameson JDC MW All Channels

Dnevnik Kapital Blank1 Blank2 Economy.bg NG Manager Сега Blank3 Blank4 Blank5